Akkerbouw

Achtergrond

Eerste beursnotering fritesaardappelen 16 tot 19 euro

De eerste aardappelnoteringen voor levering 'droog uit de schuur' van de telersbeurzen zijn dinsdag vastgesteld door de ZLTO-beurs Goes, op 16 tot 19 per 100 kilo voor fritesgeschikte aardappelen en €17,00 tot €19,50 voor exportaardappelen.

Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in Kamperland, voor zowel telers als afgevaardigden uit aardappelverwerking en -handel.

De marktstemming is niet omschreven, maar kan gelden als prijshoudend. Daarmee sluit Goes wat fritesgeschikte aardappelen betreft aan bij het peil van de noteringen die Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) in Nederland al twee weken zet. Exportaardappelen kwamen iets lager uit dan bij VTA. Daaruit blijkt dat er nog veel variatie in het aanbod bestaat qua rassen. Ook geldt dat er vanuit de schuur nog niet zoveel transacties plaatsvinden, zodat prijspieken meer effect hebben dan in een markt met veel handel.

Het prijspeil is voor fritesgeschikte aardappelen in hoge mate bepaald door meeleveren van overproductie naast de vele contracten die dit seizoen al in een vroeg stadium zijn afgesloten door aardappelverwerkers en telers. De wat hogere exportnotering draagt in zich mee dat er dit seizoen maar kleine volumes vrij verhandelbare aardappelen worden aangeboden. Er zijn immers goede verwachtingen van export naar Rusland, waar de oogst is tegengevallen.

De oogst van dit jaar is qua omvang het beste vergelijkbaar met die van 2010. Een essentieel verschil is wel, dat destijds de rooiperiode bijzonder moeizaam verliep. Fritesgeschikt droog uit de schuur kon begin november 2010 niet eens genoteerd worden. De oogstomvang is nu veeleer gedrukt door de wisselende, voor de aardappelen ongunstige groeiomstandigheden. De export moet echt nog op gang komen, terwijl in de vergelijkbare periode van 2010 dit afzetkanaal al flink aan de beschikbare aardappelen trok.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.