Akkerbouw

Achtergrond

Druk op uienprijzen houdt aan

De export is voor de Nederlandse uienmarkt allesbepalend voor de prijzen. Tot nog toe zijn die relatief hoog geweest. De aansluiting van het oogstjaar 2012/2013 op 2013/2014 verliep stroef, er was tekort aan uien.

Omdat de vraag van exporteurs de afgelopen weken gering is geweest, in afwachting van wat de oogst zou gaan brengen, hebben de telersprijzen iets moeten toegeven. Toch hebben ze behoorlijk stand kunnen houden. Emmeloord noteerde half augustus de uien af land voor 60 procent grof op 14 tot 15 euro. Drie weken daarna was er al 3 euro bij gekomen. Dat heeft problemen opgeleverd in de doorberekening van dure inkoop door sorteerders en de exporteurs, die vooral veel in Afrika hebben afgezet maar meer weerstand ondervonden tegen het prijspeil. De animo voor inkoop is daarom lauw de laatste weken. Toch is er sindsdien voor de telers niet meer dan gemiddeld een euro prijsdaling gekomen. De oogst valt immers klein uit en de omstandigheden zijn niet zodanig dat er veel bewaarproblemen de kop gaan opsteken. Aanbod is daarom niet overdadig.

De baalprijzen staan onder druk, en tonen flinke verschillen tot 6 euro tussen de fijnere en de duurdere grove sortering. Net als in het begin van de af land aanvoer is de grove ui minder ruim voor handen, maar er wordt deze week in de sortering middel al iets grover geoogst.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.