Akkerbouw

Achtergrond

Beeld op markt voor peen nog rustig

Het rooien van peen verloopt vlot. Uitgezonderd de vrij hoge temperatuur zijn de omstandigheden gunstig. Emmeloord kon de notering voor B-peen met een euro verhogen.

Dit vooral dankzij de laatste transacties van beschikbare vrije peen voor de bewaring. Niet alle koelhuizen zijn al geheel voorzien. In de handel voor directe levering en export is er weinig activiteit. Biologische peen wordt dan ook nog niet genoteerd.

In Duitsland zijn de opbrengsten van de peen uit eigen productie iets lager dan voorgaande jaren. Zowel overmatige neerslag in het oosten en zuiden van het land als droogte in de westelijker gelegen regio's met peen zijn daar debet aan. Terugval van de productie is echter niet zorgwekkend. De oogst van bewaarpeen is er vergevorderd in het noorden, met gemiddelde resultaten. Regen heeft rooien van de bewaarpeen in Noordrijn-Westfalen wel vertraagd. Dit gaat nog wel een maand duren. In deze regio zijn de opbrengsten sterk wisselend, maar in het algemeen lager dan gebruikelijk. Dat is zoals gezegd het gevolg van droogte. Beregenen is hier niet altijd mogelijk. Goede kwaliteit water is niet altijd beschikbaar, bovendien wordt er veel peen geteeld op gepachte percelen. De Duitse markt voor peen is momenteel niettemin nog stabiel, met prijzen op ongeveer het niveau van vorig jaar.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.