Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelprijs steviger in het zadel

Rooien van de laatste restanten schiet niet op. Voor de direct te leveren fritesaardappelen in Nederland lopen de prijzen vanaf 15 euro, maar dat zijn in hoofdzaak meeleveringen van overproductie bij de contractleveranciers van de verwerkende industrie.

Ook is er wel aanvoer van de zandgronden, waar men eraan gewend is veel van de opbrengst al in de af land periode te verkopen. Het duurt niet zo lang meer tot de markt wordt bepaald door de leveringen droog uit de schuur.

Vrij aanbod is verder heel gering. Niet voor niets scoort de eerste VTA-notering voor exportaardappelen aan de bovenzijde 2 euro boven die van fritesgeschikt. Tekenend is ook dat de VTA-prijs voor de ondermaatse fritesaardappelen nu al 11 tot 12 euro haalt. Dat is meer dan vorig jaar, toen er ook sprake was van een klein beschikbaar volume verwerkingsaardappelen, maar met een groter aandeel voor de vrije handel. Op de termijnmarkt kalmeert de handel, met een prijs voor het aprilcontract die hangt tussen 22 en 23 euro. Zodra er weer normaal gerooid kan worden van de door regen geplaagde aardappelpercelen in zuidwest Nederland kan tijdelijk extra aanbod de prijs drukken, waarbij het wel de vraag is wat nog geschikt zal zijn voor verwerking.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.