Akkerbouw

Achtergrond

Wisselend beeld op stuurloze graanmarkt

De termijnmarkten voor graan hebben geen richting. Begin vorige week stegen de noteringen na een tegenvallend USDA-rapport.

Eind vorige week daalden de prijzen. In Parijs stegen de noteringen afgelopen maandag en dinsdag. Chicago was maandag dicht. Tarwe werd dinsdag daar goedkoper en mais en sojabonen duurder. Woensdag tijdens de handelsdag werden tarwe en mais goedkoper in Parijs en Chicago en soja werd duurder in Chicago. De graanmarkt is kortom stuurloos.

De fysieke markt is eenduidiger. De beurzen in Groningen en Goes verhoogden de prijzen van tarwe en gerst. Middenmeer verhoogde alleen de tarweprijs, zowel voor de oude als de nieuwe oogst. Het HPA verhoogde de noteringen voor tarwe en gerst en hield mais gelijk.

Er zit veel onzekerheid in de markt. Dat komt vooral doordat analisten niet hadden verwacht dat de graanprijzen eind vorig jaar zo hard zouden zakken. De graanmarkt is immers krap dit seizoen. De markt zit te wachten op gegevens over het nieuwe seizoen. De grote vraag is of de voorraden weer worden aangevuld.

De berichten waar de markt het nu mee moet doen is dat het droog is in de VS. Dat is slecht voor de wintertarwe. In West-Europa is veel wintertarwe niet gezaaid vanwege de regen. In Argentinië krijgen de gewassen last van droogte na het kletsnatte voorjaar. De Russische overheid schat dat 10 procent van de wintertarwe kapot is gevroren. Dat is rond het gemiddelde. China beleeft de koudste winter in dertig jaar. Maar niemand weet of de gewassen daar onder lijden. De verwachting is dat het graanareaal in de wereld groeit. Verder is het voorlopig koffiedik kijken voor de graanmarkt.

Prognose: markt is onzeker

Of registreer je om te kunnen reageren.