Akkerbouw

Achtergrond

Uitvoer uien breekt dit oogstjaar records

De uienexport was in de eerste helft van het lopende oogstjaar gemiddeld ruim 21.000 ton per week, een nieuw record. Exporteurs boekten omzetgroei in Afrika, Amerika en Azië.

Door Jack Kwakman

 

Dit seizoen is er nog voor de jaarwisseling meer dan een half miljoen ton uien uitgevoerd (527.000 ton), meldt het Productschap Tuinbouw. Dat is nog niet eerder vertoond.

Ook in de laatste weken van november en in december gingen er heel veel uien weg. Normaal zakt de uitvoer in december in, waarna in januari de draad weer wordt opgepakt. Een reden die wel is aangevoerd als verklaring voor die flinke omzet in december is de vrees voor aanzienlijke verhoging van de kosten voor vervoer overzee per 1 januari. Afgaande op de bestemmingen die sinds half november veel meer uien hebben afgenomen dan in de maanden ervoor lijkt het inderdaad invloed te hebben gehad. Vooral Afrika en Azië waren veel sterker aan de markt voor de Nederlandse uien.

Uitgaande van 1,34 miljoen ton bruto oogst en 28 procent aftrek voor zaken als indroging, tarra en afzet buiten de geregistreerde export, is het exportvolume voor het hele seizoen 965.000 ton. Om alle uien weg te krijgen is in de tweede helft dus een gemiddelde weekexport van 16.200 ton nodig. In beide voorgaande seizoenen is dat circa 15.000 ton per week geweest, maar toen traden aanzienlijke problemen op. In 2011 ging de kwaliteit zienderogen achteruit, in 2012 waren overvloed aan uien en abominabele prijzen moordend voor de handel. Echter, in het topseizoen 2009/2010 en ook het oogstjaar daarvoor is in de tweede helft zelfs veel meer dan 16.000 ton uitgevoerd.

Veel gaat nu afhangen van de mogelijkheden om in Noordwest-Afrika de afzet op peil te houden. Doorgaans valt de afzet in Senegal na februari vrijwel stil. Van de bestemmingen die normaal blijven kopen is Mauritanië de belangrijkste.

De exporteurs hebben dit seizoen hun afzet verder weten te spreiden, voortbordurend op de trend in voorgaande jaren. Amerika en Azië vragen weliswaar relatief minder uien in het voorjaar, voor de uiensector de tweede helft van het seizoen. Toch kunnen ze steeds meer compensatie bieden voor de gebruikelijke voorjaarsdip in Afrika en de onberekenbare, in de laatste seizoenen tegenvallende afzet in Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.