Akkerbouw

Achtergrond

Uienprijs kan weer gaan stijgen

Wat de uienprijzen betreft is er sinds begin november maar bar weinig veranderd.

Ook de verschillen tussen de boven- en onderkant van de notering zijn niet extreem: €1,50 tot €2,00, zowel in de noteringen van Goes als Emmeloord. Het wekt dus enigszins verbazing dat Emmeloord dan toch kan spreken van een vaste marktstemming, maar er is meer vraag dan aanbod.

De export van uien loopt heel vlot door, naar een breed scala bestemmingen. De zeer grote verwerkingscapaciteit voor de uien houdt echter druk op de baalprijzen. Voor gemiddelde kwaliteit wordt een baalprijs van 16 euro per 100 kilo gerealiseerd. Bij het huidige peil van de telersprijzen wordt het lastig voor de uienkopers om uit de kosten te komen. Niettemin lijkt een prijsstijging in de komende week zeer waarschijnlijk, want er is bij de handel weinig voorraad meer.

De ogen zijn gericht op Rusland, waar tot nog toe erg weinig uien zijn afgezet. Dit temeer omdat binnenkort de zo belangrijke uitvoer naar Afrika, in het bijzonder Senegal, seizoensmatig aanzienlijk terugvalt.

Het Verenigd Koninkrijk koopt dit jaar meer Nederlandse uien, maar is uitsluitend geïnteresseerd in excellente kwaliteit. Die is schaars, want all zijn de uien dit seizoen beter dan in het vorige, ze scoren qua tarra bovengemiddeld.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.