Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt trekt geleidelijk aan

Voor de uien uit de reguliere teelt is de marktstemming net als eind december vast. Emmeloord verhoogde de bovenkant van de noteringen met 50 cent.

Voor rode uien gaat de prijsverhoging verder. Dit is vooral zo voor de fijnere sortering, ondanks overigens een niet meer dan prijshoudende stemming.

De voorraden bij de sorteerders worden krap gehouden, men is voorzichtig met inkopen. Dat is meer en meer last minute werk, terwijl de telers geen haast hebben. De afwachtende houding is grotendeels te wijten aan kwaliteitsproblemen die zich voordoen, vooral met koprot. Ook is er onduidelijkheid over gewijzigde transportkosten voor export overzee. De eerste weken van het jaar zijn voor verre export niet echt maatgevend, omdat deze weer op gang moet komen. Van invloed is in Azië bijvoorbeeld de uitgebreide viering van het Chinese Nieuwjaar, dat tot twee weken duurt en de uienhandel in China logistiek op een heel laag pitje zet. De hoop is gevestigd op de eind januari te verwachten aantrekkende Russische vraag als aanvulling op de afzet in Afrika, die tot nog toe sterk bepalend is voor de handel.

De vraag naar biologische uien begint nu aan te trekken, vooral vanuit Duitsland. Er is veel eerder beweging in de handel dan in het vorige seizoen. Hier speelt niet zozeer minder productievolume, maar wel beduidend mindere kwaliteit. In biologische uien is dit seizoen veel tarra, zeker ook in het buitenland.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.