Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt houdt vaste stemming

Na de recente prijsverhoging van de uien, overigens geen grote sprong opwaarts, lijkt de uienmarkt wat prijzen betreft alweer op de rem te zijn gezet.

Voor 13 euro per 100 kilo worden de beste uien voor de levensmiddelenhandel gekocht bij de teler. Dat wil zeggen zowel goed van maat als kleur en zonder slechte exemplaren. De baalprijzen, circa. 16 euro per 100 kilo, zijn zeer moeilijk in beweging te krijgen, meldt de handel. Een probleem is de grote Nederlandse sorteercapaciteit, die volop wordt ingezet en daardoor leidt tot onderling concurreren om de balen maar kwijt te kunnen. Dat toch uien kunnen worden gekocht bij de telers zonder bijzonder grote prijsverhogingen komt door de redelijk grote hoeveelheden die ze beschikbaar hebben. De voorraden zijn niet zo veel kleiner dan vorig jaar, toen uiteindelijk een groot deel in de vergisting is beland. Gezien de dit seizoen zeer grote exportvolumes hoeft dat nu echt niet te gebeuren. Het lijkt een grote berg die nog moet worden afgezet, maar als het tot en met december gerealiseerde exporttempo aanhoudt is alles nog voor juli op.

Er is wat vooruitgelopen op verhoging van vrachttarieven voor export overzee. Toch is het nog steeds een breed geschakeerde verre export die de markt in hoge mate bepaalt. Op korte termijn gaat Afrika minder afnemen. Rusland, tot nog toe bediend door buurland Oekraïne en Polen, is nog niet aan de markt.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.