Akkerbouw

Achtergrond

Tot 2018 meer graanproductie, maar nog meer verbruik

De productie van granen en oliezaden groeit in de komende vijf seizoenen, zonder tot extra overschot te hoeven leiden, dankzij eveneens te verwachten grotere vraag.

Dat meldt de International Grains Council (IGC), waarin de belangrijkste graan exporterende en importerende landen samenwerken. IGC kwam medio december met een vooruitblik voor de middellange termijn. Deze visie op de ontwikkeling van de graansector (overigens kijkt IGC ook naar rijst en oliezaden) stoelt op een aantal trendmatige aannames. Denk daarbij aan bevolkingsgroei, prijzen, agrarische en handelspolitiek en verwachten voor de wereldeconomie.

Volgens IGC zal de productie van tarwe en overige granen in de periode tot en met het seizoen 2017/2018 een volume van 2 miljard ton gaan overstijgen. Uitgaande van doorsnee weersomstandigheden herstellen de opbrengsten sterk van het dieptepunt van het huidige seizoen. Voorzien wordt een toename met 8,1 procent in 2013/2014, gevolgd door een jaarlijkse groei van gemiddeld 1,6 procent.

De IGC denkt dat toenemend verbruik van graan het ruimer beschikbare volume grotendeels opslokt. De extra vraag geldt vooral voor maïs. Daarvan is naar verwachting per jaar 2,3 procent meer nodig in de vier seizoenen van 2014/2015 tot en met 2017/2018. Voor tarwe is dat 1,5 procent en voor gerst 1,7 procent. De belangrijkste factor is het graanverbruik voor diervoeder, dat in de genoemde periode per jaar met 2,5 procent groeit. Voor humane voeding is die groei 1,2 procent.

De trends in vraag en aanbod leiden voor granen tot krimp van de absolute voorraden, maar ook tot terugval in de verhouding per seizoen tussen de eindvoorraden en het verbruik, de stocks-to-use ratio. De verandering daarin geeft een grove indicatie van de te verwachten krapte op de markt. Voor alle granen samen voorziet IGC terugloop van de stocks-to-use ratio van 18 procent in het lopende seizoen naar 16 procent in 2017/2018. Het maakt de markten gevoeliger voor prijsstijging en ook voor sterke prijsschommelingen in geval van slechte oogsten.

De vooruitzichten wijzen op een aanmerkelijke toename van de handelsvolumes. Immers, de groei van de vraag wordt beantwoord door extra productie in de belangrijkste exportlanden, vooral in Zuid-Amerika en de landen rond de Zwarte Zee. Ten opzichte van nu zal de handel in tarwe en overige granen in het seizoen 2017/2018 met 19 procent toenemen, richting 300 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.