Akkerbouw

Achtergrond

Tafelaardappelmarkt in overgangsfase

De verkoop van tafelaardappelen loopt goed door. Niettemin is de markt in een periode van aftasten, afwachtend wat er kan gebeuren op het gebied van prijzen. De export van aardappelen is rustig, ook naar het Verenigd Koninkrijk is de vaart er wat uit. In de tafelaardappelmarkt is dat in deze fase van het seizoen niet ongewoon.

Bij telers is de stemming erg verschillend. Ondanks het actuele flinke prijsniveau zijn er telers die moeite hebben met afscheid nemen van hun voorraad. Er zijn nog enkele maanden te gaan voordat er substantiële aanvoer van nieuwe oogst komt. Gezien de prognose van de nog beschikbare voorraden zit er dus misschien meer in. Anderen redeneren dat prijzen boven 20 euro per 100 kilo goed geld is. Er is voor de handel aanbod genoeg, de opbrengsten per hectare zijn dit oogstjaar niet tegen gevallen voor de tafelaardappelen.

De kwaliteit van de aardappelen is zonder meer goed. Uit luchtgekoelde bewaring moeten onderhand partijen worden afgestoten, mede afhankelijk van de omstandigheden waaronder ze zijn gerooid, vandaar het redelijke aanbod.

Eigenheimer is de grootste stijger wat betreft de noteringen en staat het hoogst geprijsd. Gezien de relatief minder hectare-opbrengsten is dat ook nodig. De prijs wordt gesteund door teruggelopen areaal voor dit ras.

De noteringen voor wasserijgeschikte aardappelen die de beurs Rotterdam maandag uitbracht waren alle verhoogd aan de bovenzijde. Dit komt mede doordat de markt meer en meer overgaat op inkoop van aardappelen uit mechanisch gekoelde kistenbewaring.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.