Akkerbouw

Achtergrond 801 x bekeken

Suikerprijs nog boven 500 dollar

De suikerprijs op de termijnmarkt in Londen van het maartcontract blijft tussen de 505 en 515 dollar per ton zweven. De prijs zakte op 13 december even door de grens van 500 dollar. Dat was de laagste suikerprijs sinds 31 juli 2009. Maar na 13 december blijft de prijs van het eerstaflopende contract boven de 500 dollar. De suikerprijs staat echter wel onder druk.

De wereld produceert voor het derde achtereenvolgende seizoen meer suiker dan het verbruikt. Daardoor groeien de voorraden en dat drukt de prijs. Centraal-Brazilië oogst een record aan suikerriet.

Toch lukt het de suikerprijs om nog boven de 500 dollar per ton te blijven. Dat komt omdat de suikerproductie in China en Thailand tegen valt. Het is de koudste winter in China in 20 jaar. Dat kan schade geven in het riet in Zuid-China. China zou een grote oogst van 14 miljoen ton suiker hebben. Het is onzeker of dat wordt gehaald. Bijna 90 procent van de suiker in China wordt geproduceerd uit riet. De rest komt uit suikerbieten. China is de vierde suikerproducent in de wereld, na Brazilië, India en de EU.

Ook de suikerproductie in Thailand valt tegen. Veel riet staat daar in bloei. Daardoor daalt het suikergehalte. De productie in Thailand blijft dit seizoen 2012/2013 steken op 9,2 miljoen ton suiker. Dat is 12 procent minder dan vorig seizoen. Thailand is de vijfde producent in de wereld en de tweede exporteur na Brazilië.

Maar de productiedalingen in China en Thailand zijn onvoldoende om de daling van de suikerprijs helemaal te stoppen. De wereldmarkt kent door de grote productie in Brazilië een overschot.

Prognose: suikerprijs staat onder druk

Of registreer je om te kunnen reageren.