Akkerbouw

Achtergrond

Stevig herstel aardappeltermijnmarkt aan het einde van de week

De termijnmarkt vertoonde vrijdag een stevig herstel aan het einde van een flauwe handelsweek. Met een opening van €23,10 en een slotprijs van €24,00 was de stemming vast.

De eerste aanzet werd gedaan door de noteringen van Belgapom, die Bintje noteerde op € 22,00 (-0,50) en door SNM die €21,80 (-0,40) meldde. Deze prijsverlagingen waren minder dan verwacht, waarna de koopbelangstelling duidelijk toenam in de loop van de dag. Met een slotprijs van €24,00 sloot de termijnmarkt op exact hetzelfde niveau als vorige week vrijdag.

Door de zwakke stemming zakte de termijnmijnprijs vorige week tijdelijk onder het niveau van de effectieve markt (cash-settlement prijs €23,60). De openstaande positie daalde door het afbouwen van posities ruim tweehonderd contracten naar 5721 contracten. Ondanks deze zwakke start van de vorige week lijkt de termijnmarkt te stabiliseren dicht bij het effectieve prijsniveau.

In de effectieve markt was er weinig nieuws te melden. De exportactiviteiten waren kalm en de regionale beursnoteringen stonden allemaal onder druk. Verwerkers bedienden zich voornamelijk van contractaardappelen, waardoor er weinig extra koopbelangstelling te bespeuren was. Handelsrange: €23,00 tot €25,50.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.