Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Stemming in de uienmarkt rustiger

Na de drukke decembermaand valt de uienexport beduidend terug. Ten opzichte van de telersnoteringen en vooral de vaste stemming bij de boeren is de uienbaalprijs à 16 euro per 100 kilo erg laag.

Inkoop staat daardoor op een laag pitje bij verwerkers en handel, men wacht af of de buitenlandse vraag voldoende op peil blijft. Emmeloord noteerde de uien donderdag 50 cent lager aan de bovenzijde en gaf als stemming rustig. Goede rode ui blijkt steeds schaarser, de telersprijs steeg voor de sortering 30 procent grof met 3 euro per 100 kilo, naar 21 tot 28 euro.

De handel wacht zoals gezegd af. In het voorjaar (maart) valt grootafnemer Senegal immers altijd weg als bestemming. Dat vergt compensatie. De export naar Rusland is ieder seizoen weer onzeker. Tot nu toe is er bijzonder weinig vanuit Nederland afgezet bij de Russen. Oekraïne heeft een goede uienoogst dit seizoen en bedient de Russische markt nu, meldt het Bureau Uienmarkt Informatie.

Binnen de EU is het Verenigd Koninkrijk meer gaan afnemen dan andere jaren. Het is zoals met aardappelen en tarwe een slecht groei- en rooiseizoen geweest voor de Britten. In vergelijking met een redelijk normaal oogstjaar zoals 2010 is in de eerste seizoenshelft (tot en met week 52) ruim 10.000 ton meer uien naar het VK verscheept (totaal 61.000 ton, bron PT/KCB). Dat is ongeveer vier keer een gemiddelde weekafname. Daar zit ook in de komende maanden nog wel muziek in.

Prognose: de prijs blijft gelijk.

Eén reactie

  • huisverkoop

    niet zo gauw gaan huilen,goede uien brengen hun geld wel op

Of registreer je om te kunnen reageren.