Akkerbouw

Achtergrond 1063 x bekeken

Slinkend aanbod doet spruitenprijs stijgen

Dalende aanvoeren en stijgende prijzen is het beeld van de spruitenmarkt op dit moment.

Op ZON fruit & vegetables loopt de aanvoer van spruiten deze week terug naar nog circa 10 procent van wat in week 3 nog werd aangevoerd. De prijzen verdubbelen gemiddeld van circa 60 cent naar €1,20 per kilo. Op 23 januari daalde de aanvoer sterk naar 40 ton. Een teken dat het seizoen bij ZON op zijn einde begint te lopen.

Op veiling REO varieerde de prijs op maandag 21 januari tussen 69 en 85 cent en bleef de aanvoer ten opzichte van de voorgaande weken nog redelijk constant. Woensdag 23 januari noteerden de fijnere spruiten net als maandag 86 cent per kilo. De prijs van de grovere spruiten steeg woensdag tot boven de €1,20 per kilo. Bij The Greenery liep de prijs voor de A-sortering klasse I-I ten opzichte van vorige week behoorlijk op. Werd vorige week gemiddeld nog 66 cent per kilo betaald; op maandag was dat €1,02 en op dinsdag €1,39 per kilo.

De algemene tendens is dat de aanvoer in de komende periode (verder) zal dalen. Een deel van de telers heeft het seizoen naar tevredenheid afgerond, bij sommige telers staat nog 30 procent van hun areaal op het land. Hoe die door de vorstperiode komen, is afwachten.

Door de gunstige marktsituatie in de afgelopen periode is het resterende aanbod voor de komende periode ten opzichte van vorig jaar circa 60 tot 70 procent kleiner. Dat zou dus een mooi einde kunnen betekenen van een mooi spruitenseizoen, maar het blijft afwachten en de producties en kwaliteit kunnen per regio en zelfs per ras verschillen. Van invloed op de marktontwikkeling is ook in hoeverre supermarkten nog acties gaan voeren met spruiten of dat ze het seizoen voor gezien houden.

Prognose: slinkend aanbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.