Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Prijs fritesgeschikte aardappelen afgetopt

De noteringen van zowel fritesgeschikte als exportaardappelen zijn afgebrokkeld, overigens niet alarmerend.

Telersbeurs Emmeloord meldde in de eerste volle werkweek een rustige aardappelmarkt en noteerde voor frites €24,50-€26,00. Dat is nu zo ongeveer de doorsnee van de markt. Verenigde Telers Akkerbouw verlaagde op vrijdag zowel fritesgeschikt als export met gemiddeld een euro, net als in België Belgapom deed voor Bintjes. Rotterdam gaf maandag 14 januari voor fritesgeschikt met bestemming Nederland, België en Duitsland €23,50-€26,00 op. Dat is €1,25 lager dan vorige week.

De verlagingen betreffen vooral de bovenzijde van de noteringen. De betere fritesaardappelen worden voor deze prijzen maar mondjesmaat aangeboden. Belgapom noteert zelfs al een maand niet meer voor andere fritesrassen dan Bintje.

Verwerkers lijken zich goed te hebben voorzien van grondstof. Toch zal de spanning in de vrije handel oplopen, gezien het dit seizoen erg beperkt beschikbare volume aardappelen. Het wordt een kwestie van kijken wie de langste adem heeft. De komst van vroege aardappelen gaat een rol spelen, maar dat is nog lang niet aan de orde.

Door de tamme situatie in de effectieve markt is de aardappeltermijnprijs flink onder druk gekomen. De notering voor het aprilcontract 2013 van de Eurex-termijnmarkt in Frankfurt is in een week met €3,60 gezakt, tot €24,90 ofwel het basisniveau waarop vrije fritesaardappelen nu worden verhandeld. Er waren veel transacties, verhoogde activiteit die vooral te maken had met het afbouwen van posities. Er is echter al weer licht herstel van de prijs.

Prognose: prijs stabiliseert.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.