Akkerbouw

Achtergrond laatste update:31 jan 2013

Preiprijzen blijven redelijk stabiel

Dat vorst de prijzen voor prei opdrijft, blijkt maar ten dele waar. De prijs steeg tijdens de vorstperiode weliswaar, maar met zo’n 10 cent per kilo is dat niet spectaculair te noemen. Het aanbod ten opzichte van voor de vorstperiode bleef min of meer op een vergelijkbaar niveau of steeg zelfs.

In week 2, de week voor de vorstperiode, werd op Veiling REO ruim 1,6 miljoen kilo prei aangevoerd. In week 3 was dat ruim 1,8 miljoen kilo en in week 4 bijna 1,7 miljoen kilo. Begin deze week liep het aanbod prei sterk terug naar circa 60 procent ten opzichte van het begin van de voorgaande weken.
De verwachte stijging van de prijs gedurende de vorstperiode bleef min of meer uit. In week 2 was de prijs voor 3-4 FL D en 3-4 FL H zo’n 68 cent per kilo. In de week van 14 januari (week 3) steeg dat op REO naar gemiddeld zo’n 80 cent, maar in week 4 zakte die sortering naar gemiddeld 64 cent en dat geldt ook voor begin deze week.
Bij ZON fruit & vegetables was de gemiddelde prijs voor prei lang wit in week 2 zo’n 70 cent per kilo. In week 3 was dat zo’n 80 cent en begin deze week 68 cent. Bij ZON liep het aanbod op van 117 ton in week 2, naar 151 ton in week 3 en 168 ton in week 4. Ook hier zakte het aanbod begin deze week ten opzichte van vorige week met zo’n 60 procent.
Het lijkt erop dat preitelers even pas op de plaats maken in afwachting van de prijsontwikkeling, maar de aanvoer zal zeker op peil blijven. Grote veranderingen in de prijsvorming zijn voorlopig niet te verwachten.

Prognose: gelijk aanbod en gelijke prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.