Akkerbouw

Achtergrond

Pootgoedexport naar Algerije stijgt tot boven 100.000 ton

De Nederlandse pootgoedexport verloopt in recordtempo. Niet eerder werden voor 1 januari zoveel pootaardappelen uitgevoerd als dit jaar.

Vooralsnog lijkt de pootgoedprijs iets lager uit te vallen dan vorig jaar, maar de hogere hectare-opbrengsten gaan dit compenseren. De Nederlandse pootaardappelsector lijkt daarmee weer een goed jaar mee te maken.

De bodem voor een goed pootgoedjaar is inmiddels gelegd met de grote afzet naar Afrika. Algerije blijft de belangrijkste afnemer van Nederlands pootgoed. Dit seizoen stijgt de export naar Algerije zelfs tot ruim boven de 100.000 ton is de verwachting.

Tot en met 31 december bedroeg de afzet van Nederlands pootgoed naar Algerije 92.456 ton, blijkt uit cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC). Daarnaast is er nog veel pootgoed onderweg naar Algerije en de afzet naar dit land loopt nog door tot in februari. Het planten van de pootaardappelen loopt in de verschillende teeltgebieden in Algerije nog door tot half april.

De omstandigheden voor de export van pootaardappelen zijn dit jaar erg goed. De oogst was relatief vroeg. Daarnaast is de kwaliteit van de poters goed, zodat het product snel exportklaar is te maken. Concurrenten als Schotland, Bretagne en Denemarken hebben het dit jaar veel moeilijker om het product vlot beschikbaar te krijgen voor export. Nog belangrijker daarbij is dat de vraag heel goed is.

Op een aantal belangrijke bestemmingen zijn de consumptie-aardappelen afgelopen seizoen goed verkocht tegen soms heel hoge prijzen. In Algerije werd afgelopen zomer tot boven een euro per kilo betaald. Het gevolg daarvan is dat de boeren minder aardappelen aanhouden om weer te gebruiken als plantgoed. Vandaar dat er dus meer pootgoed geïmporteerd wordt in die landen.

In tegenstelling tot Algerije valt de afzet naar Egypte dit jaar kleiner uit dan vorig jaar. Op zich bestaat in dit land ook wel de behoefte om meer pootgoed te importeren, maar het ontbreekt Egypte op dit moment simpelweg aan de financiële middelen om meer nieuw uitgangsmateriaal te kopen. Bovendien waren in dit land de prijzen ondanks een tekort aan aardappelen afgelopen jaar relatief laag.

De afzet naar Marokko loopt nog redelijk door. Positief voor de afzet naar dit land is dat de importheffingen afgelopen jaar zijn verlaagd. Hierdoor kunnen de Nederlandse exporteurs beter concurreren tegen pootgoed uit de lokale teelt. Daarnaast zijn de aardappelprijzen in dit land relatief goed geweest. Aan de andere kant zijn de keuringseisen in Marokko flink aangescherpt en dat belemmert de export naar dit land.

Opvallend dit jaar is ook de afzet naar Libië. In het land worden weer meer oliedollars in de landbouw gestopt. En dat resulteert voor Nederland in meer dan een verdubbeling van de pootgoedexport naar dit land. In Azië valt naast de flink grotere verkoop naar Saoedi-Arabië ook de afzet in Syrië op. Ondanks de burgeroorlog die daar aan de gang is, heeft Nederland daar bijna 10.000 ton pootgoed geleverd. Daarbij wordt wel gezegd dat het pootgoed vooral geleverd wordt aan teeltgebieden aan de kust.

Onduidelijk is hoe de afzet binnen de Europese Unie (EU) en de export naar Oost-Europa gaat verlopen. De afzet binnen de EU is iets groter dan een jaar geleden, maar het is nog veel te vroeg in het afzetseizoen om te oordelen of er dit jaar ook daadwerkelijk meer pootgoed binnen de EU wordt verkocht. Een opsteker voor de pootgoedverkopers is wel dat de consumptieaardappelprijs op dit moment veel hoger ligt dan vorig jaar. In Oost-Europa lijkt de stemming echter wel wat minder gunstig voor de pootgoedafzet. Daar loopt de afzet echter nog door tot in mei.

Of registreer je om te kunnen reageren.