Akkerbouw

Achtergrond

Nieuwe tarwe in VS duurder dan oude

De termijnmarkt in Chicago laat een opmerkelijk verschijnsel zien. De tarwecontracten voor de nieuwe oogst zijn duurder dan die voor de oude oogst. Dat zie je niet vaak zo vroeg in het seizoen.

De reden is de grote zorgen over de wintertarwe in de Verenigde Staten. Door droogte staat de tarwe er beroerd bij, vooral in de 'Wheatbelt'.

In Parijs is het andersom. De termijncontracten voor de nieuwe oogst zijn zo’n 25 euro per ton goedkoper dan die voor oogst 2012. Bij mais is het verschil zelfs rond de 40 euro. Toch kan dat veranderen. De vooruitzichten voor de Europese tarweproductie zijn niet goed. Er is veel minder wintertarwe gezaaid door het slechte weer langs de kuststrook in West-Europa.

Wat beide termijnmarkten gemeen hebben is dat tarwe en mais duurder werden deze week. Woensdag stegen de prijzen verder. Dat komt omdat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) eind vorige week meldde dat er minder mais beschikbaar is in de VS dan gedacht. Bovendien staat de wintertarwe er slecht voor. Dit duwde de sojaprijs ook omhoog, hoewel de wereld door de goede vooruitzichten van Zuid-Amerika meer sojabonen heeft.

De prijsstijging in Chicago is wat forser dan in Parijs. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat in Chicago meer speculanten actief zijn. Parijs staat wat dichter bij de fysieke markten.

De fysieke prijzen laten deze week een wisselend beeld zien. De beurs in Groningen verlaagt de tarwe- en gerstprijs. Goes en Middenmeer houden de prijzen stabiel. Het productschap HPA verhoogt de EU-noteringen fors. De tarweprijs gaat €6,50 omhoog. Mais krijgt er 4 euro bij en gerst €3,25.

Prognose: tarweprijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.