Akkerbouw

Achtergrond

Kalmere markt, uien toch duurder

De vraag naar uien is breed, er gaan partijen naar bestemmingen over de hele wereld. Het tempo is ten opzichte van december wat gekalmeerd, maar dat is niet verbazend.

In de laatste zes weken van 2012 is erg veel gas gegeven en kwam de weekexport uit op ruim 24.000 ton gemiddeld. Goes meldde dinsdag als stemming prijshoudend, Emmeloord houdt het deze week op rustig, waar vorige week nog ‘vast’ werd gemeld.

De – zij het lichte – prijsverhogingen van beide telersbeurzen zijn dan ook niet ingegeven door groeiende behoefte aan uien bij de uiteindelijke klant, maar wijzen op tekorten bij verwerkers en sorteerders die door hun voorraad heen waren en knel zaten vanwege leveringsafspraken.

De stemming bij de boeren is erg vast, maar vanwege de ruime voorraden die er nog liggen is het ook weer niet zo’n groot probleem om in te kopen voor 13 euro per 100 kilo direct geleverd. Goede kwaliteit rode ui is steeds schaarser en stijgt in prijs.

Prognose: de prijs blijft gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.