Akkerbouw

Achtergrond

Fritesmarkt houdt prijs goed op peil

De notering van de beurs Rotterdam voor fritesgeschikte aardappelen met bestemming Nederland, België of Duitsland is maandag ongewijzigd gebleven.

Dat sluit aan bij de ontwikkeling van vorige week, toen alle aardappelprijzen in grote trekken minimaal neerwaarts zijn bijgesteld. Alleen voor de echt vrije handel in het basisproduct, de Bintjes, was er in België en Zuid-Nederland wat meer druk op de prijs, vanwege ontbrekende animo bij inkopers.

Al in december waren er al tekenen dat de verwerkers de rem zetten op hun inkoop. De prijzen vertoonden in het begin van die maand een grote bandbreedte (Emmeloord frites: 24 tot 30 euro). Echt goede fritesgeschikte aardappelen haalden topprijzen. Het Verenigd Koninkrijk was nog volop aan de markt, tijdens de naweeën van een mislukte rooiperiode. Daarna is de vrije handel in die categorie veel minder geworden. Een wegzakkende termijnprijs heeft hier en daar wel tot effect gehad dat ongeruste telers aardappelen hebben aangeboden, redenerend dat circa 25 euro toch ook een mooie prijs is. Het liep echter geen storm.

Het besef is er dat de beschikbare volumes vrije aardappelen heel beperkt zijn. Al zijn in december zowel de export als de verwerking van consumptieaardappelen minder geweest dan in oktober en december, gemeten over het hele lopende seizoen (juli 2012-juni 2013) zijn er recordvolumes uitgevoerd en recordvolumes omgezet in frites en andere aardappelbereidingen. Verder was het percentage import van de verwerkte aardappelen in december aan de hoge kant (38 procent).

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.