Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Frites- en exportprijzen groeien naar elkaar

De aardappelmarkt houdt qua optimisme niet over, getuige de ontwikkelingen op de termijnmarkt. In de afgelopen week is de prijs van het aprilcontract weer onder vuur komen te liggen. Er ging met horten en stoten 2 euro af tot en met donderdag.

Pas vrijdag leek weer herstel op te treden, naar een niveau rond 24 euro. Daarmee komt de termijnmarkt weer enigszins in de pas met de effectieve markt. Daar zijn de telersprijzen ook met ongeveer een euro gemiddeld gezakt. Het aantal transacties blijft aan de kleine kant, maar toch slagen verwerkers erin om ook op de vrije markt boeren zover te krijgen zaken te doen. Vrees voor een inzakkende markt naar het zich laat aanzien, maar die lijkt ongegrond. De verwerking van fritesaardappelen en de aardappelexporten zijn tot dusver groter geweest dan het vorige seizoen, terwijl overal in de EU-5 de oogsten kleiner zijn geweest.

De noteringen van de beurzen zakten de afgelopen week vooral aan de bovenzijde, zij het niet allemaal. Bij de onderkant van de notering fritesgeschikt van Emmeloord passen vraagtekens. Een prijs van 22,50 euro voor fritesgeschikt 40 mm opwaarts is nog minder dan de notering van Belgapom daags erna voor 35 mm Challanger/Fontane. Weinig telers in Nederland nemen daarvoor afscheid. Verenigde Telers Akkerbouw kwam uit op 24 tot 25 euro, waarmee de bovenkant nu op gelijke hoogte ligt met de VTA-exportnotering (21-25).

Prognose: prijs gelijk

Eén reactie

  • huisverkoop

    Gewoon afwachten,laat je niet gek maken

Of registreer je om te kunnen reageren.