Akkerbouw

Achtergrond

Dure euro drukt Europese graanafzet

De graanprijzen zijn deze week onder druk gekomen. Voor de notering van het HPA betekende het een terugval met €3,50 voor voertarwe en voergerst en 2 euro voor mais.

De telersbeurzen hielden het beperkt tot ongewijzigde noteringen of kleine daling tot 2 euro per ton. Middenmeer waardeerde alleen de voertarwe voor de nieuwe oogst iets lager. Op de termijnmarkten van Parijs en Chicago zijn er geen veranderingen van belang geweest. Daar zien we alleen een licht positieve tendens voor de maisprijzen, zeker ten opzichte van de voorgaande week.

Voor de Europese aanbieder van tarwe is het een flinke belemmering dat de euro in korte tijd zoveel sterker is geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De dollar is vergeleken met midden november nu 5 cent goedkoper. Door die terugval kon de Amerikaanse tarwe weer concurrerend worden voor leveringen aan bijvoorbeeld Noord-Afrikaanse landen. En de exporten uit de VS zijn lange tijd beneden peil geweest ten gunste van met name Frankrijk. Ook Canada boekt profijt van wijzigingen in de valutakoersen. Russisch graan is voor export erg schaars geworden, het raakt domweg op.

Voor het overige blijft de graanmarkt sterk onder invloed staan van weersomstandigheden en in dat verband de ontwikkeling van de wintergewassen. De stand van de wintertarwe in de VS is kwalitatief teruggelopen sinds december. In plaats van 24 procent staat nu nog 20 procent er goed tot uitstekend bij. In Argentinië wordt na droogte regen verwacht, meldt de financieel-agrarische site Agritel, maar het is niet duidelijk of het voldoende zal zijn. Deze factor wordt van groot belang voor de maisprijzen.

Vanwege het broze evenwicht houden kopers en verkopers zich rustig, tot meer duidelijk is over de invloeden op het aanbod voor de middellange termijn.

Prognose: instabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.