Akkerbouw

Achtergrond

Daling tarweprijzen lijkt te remmen

Over de hele linie zijn de graanprijzen na eind 2012 gedaald. Ten opzichte van medio december was de jongste voertarwenotering à €253,00 van het HPA €15,00 lager dan destijds.

Ook gerst (-€11,50) en mais (-€8,00) verloren aan waarde.

In de balans tussen vraag en aanbod op de tarwemarkt zijn enerzijds de terughoudender opstelling van Egypte als koper en anderzijds verruimde exportquota van India van belang voor de komende maanden. De export van tarwe door de VS is wel stabiel, maar laat sterk te wensen over. Het prijsverschil tussen de termijnprijzen in Chicago en Parijs voor de tot en met mei te leveren tarwe is groot. Export vanuit de EU loopt dan ook vlot door en de beschikbaarheid van tarwe in de EU is veel minder dan in de VS.

Overigens herstelde op de termijnmarkten de tarweprijs enigszins aan het begin van deze week. Daarbij is er in Parijs een groot verschil gebleven tussen de prijs voor het januaricontract dat op donderdag 10 januari moet worden afgewikkeld en het daarna eerst aflopende contract voor maart 2013. De prijs van het januaricontract ligt op vrijwel de prijs van de effectieve handel. Het relatief hoge niveau duidt op een relatief krappe Europese tarwemarkt voor de korte termijn.

In de VS houdt de sector zich rustig, in afwachting van het maandelijkse Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw over vraag en aanbod op de belangrijkste agrarische wereldmarkten waar de VS actief zijn.

De export uit Rusland van graan, in het bijzonder tarwe,  is gekalmeerd. Doordat de overheid er heeft afgezien van een alom gevreesd exportverbod en interventievoorraden op de binnenlandse markt heeft gebracht is ze erin geslaagd de binnenlandse prijzen langzaam op internationaal niveau te brengen.

Prognose: prijs stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.