Akkerbouw

Achtergrond

Daling sojaprijs drukt koolzaad

De koolzaadprijs staat op de termijnmarkt op exact hetzelfde niveau als een jaar geleden. In de tussentijd is echter wel het een en ander gebeurd. Op 20 juli bereikte de koolzaadprijs van het eerstaflopende termijncontract een piek van 525 euro per ton. De eerste handelsweek van dit jaar schommelt de notering tussen 445 en 452 euro.

De koolzaadprijs steeg vorig jaar mee met die van sojabonen. De VS oogstte minder soja en China bleef veel sojabonen kopen. Dat dreef de prijs van het oliehoudende zaad in de tweede helft van 2012 omhoog. En de koolzaadprijs liftte mee.

Maar in november kwam er langzaam de klad in. De verwachting is dat Zuid-Amerika meer sojabonen gaat produceren. Bovendien annuleerde China in december enkele orders voor Amerikaanse soja. Dat drukte de prijs behoorlijk. De notering voor het eerstaflopende termijncontract op de termijnmarkt in Chicago zakte eind vorige week onder de 14 dollar per bushel (393 euro per ton).

De sojaprijs blijft voorlopig onder druk staan door het grote areaal in Zuid-Amerika. Brazilië gaat naar verwachting zelfs een record van 83 miljoen ton sojabonen oogsten.

Voor de langere termijn verwacht de International Grains Council dat de vraag naar plantaardige olie jaarlijks met 2,6 procent groeit. Vooral de vraag uit Azië blijft hard groeien. De productie kan dat groeitempo echter goed bijhouden. De IGC verwacht voor de komende vijf jaar daardoor een groei van de voorraden, mits er geen grote misoogsten plaats vinden. De prijs van plantaardige olie blijft daardoor vrij stabiel de komende jaren, verwacht de IGC.

Prognose: prijs staat onder druk

Of registreer je om te kunnen reageren.