Akkerbouw

Achtergrond

Aardappeltermijnprijs lager dan effectieve markt

Aan de dalende tendens op de aardappeltermijnmarkt kwam ook woensdag nog geen einde. Na een opening en tevens hoogste prijs van €22,10 zakte de termijnprijs gemakkelijk door het niveau van €22,00.

Verliesname hield de termijnmarkt de hele dag in zijn greep. Het dieptepunt lag aan het einde van de middag op €20,50 met een slotprijs van €20,70. De omzet was hoog, met 596 contracten voor april 2013. De omzet op het junicontract en de nieuwe oogst april 2014 lag vrijwel stil.

Door de snelle daling van de termijnprijs en de daardoor ontstane onderwaardering ten opzichte van de effectieve markt bouwt de openstaande positie in een snel tempo af. De openstaande positie voor april 2013 is inmiddels met ruim 1.800 contracten gedaald en staat op 5.431 contracten. Technisch is de termijnprijs ver doorgezakt en lijkt een prijscorrectie waarschijnlijk, zodra het aanbod van verliesname is verwerkt in de markt.

Voor veel telers met dekkingsposities op de termijnmarkt is het huidige lage prijsniveau een meevaller, doordat de ingenomen dekkingsposities onder het effectieve prijsniveau kunnen worden teruggekocht. De handelsrange bedraagt €20,00 tot €22,00.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.