Akkerbouw

Achtergrond

Vlottere afzet van de Nederlandse uien

De uienprijzen stonden iets onder druk, maar zullen vanaf deze week eerder iets stijgen. Goes noteerde af land geleverde uien voor 8 tot 10 euro per 100 kilo.

Droog uit de schuur brengt uiteraard meer op. Met als conditie levering binnen drie weken kwam daarvoor 10 tot 11 euro op het bord. Dat is meer dan een jaar geleden, maar in het vorige seizoen was het aanbod erg groot. Emmeloord meldt een vast gestemde markt.

De afzet van Nederlandse uien buiten Europa verloopt ronduit vlot. De export is in het lopende seizoen tot en met de derde week van augustus op een niet meer dan gemiddeld peil geweest. In de per week geboekte exportvolumes kwamen uitschieters naar boven geheel voor rekening van flinke afzet in Senegal. Deze bestemming, tevens doorvoerhaven voor klanten in omliggende landen in Noordwest-Afrika, is tot nog toe goed geweest voor een vijfde van de totale uienexport. De Britse markt is bestemming voor weliswaar minder grote volumes, maar kenmerkt zich zoals altijd door stabiele afname.

Na de genoemde verslagperiode zijn de exportvolumes behoorlijk aangetrokken. De baalprijs hangt rond 16 euro per 100 kilo. Dat er nu meer vaart in de uitvoer komt, ook nog eens over een zeer breed scala aan bestemmingen, is deels te danken aan laag prijspeil in het vorige seizoen. Er is minder verdiend, vervolgens in diverse landen minder geteeld. Ook valt in enkele grote productiegebieden de oogst tegen.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.