Akkerbouw

Achtergrond

Termijnprijs aardappelen net onder niveau 25 euro

De aardappeltermijnmarkt had maandag moeite om de prijs vast te kunnen houden.

Met de neerslag die het afgelopen weekend gevallen is, zullen de zorgen over de te droge omstandigheden in België en Frankrijk wat naar de achtergrond verdwijnen. De regen was al voorspeld en een grote verrassing was het daarom niet.

Op het huidige prijsniveau van rond de 25 euro is het echter moeilijk om het niveau vast te houden als er weinig nieuws in de markt is. Ook de Duitse cijfers die vrijdag al bekend waren, zorgen nauwelijks voor een impuls om de vaste stemming vast te houden. Het waren cijfers die in de lijn der verwachting lagen. Ze tonen aan dat voornamelijk in Niedersachsen de hectare-opbrengsten goed zijn, maar kunnen een forse daling van het areaal niet compenseren, zodat per saldo ook in Duitsland fors minder aardappels te vinden zijn.
Veel ruimte naar beneden is er voor de aardappeltermijnmarkt ook niet. In de fysieke markt blijven de prijzen ook goed staan, maar om te stijgen, zeker op deze niveaus, is nieuws nodig.

Dat ontbrak maandag, want dekkingsaanbod zal op zulke niveaus door blijven komen aangezien het een mooi prijsniveau is om aardappels voor te verkopen.

Het hield in dat de termijnmarkt op €25,80 iets hoger opende, maar daarna gedurende de dag terugzakte tot net onder de 25 euro, een laagste notering had van €24,70 en dicht ging op €24,80. Dat is een daling van 90 cent ten opzichte van het slot van vrijdag.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.