Akkerbouw

Achtergrond laatste update:11 sep 2012

Suikerprijs staat onder druk

De suikerprijs staat onder druk. De laatste jaren wordt meer suiker geproduceerd dan verbruikt.

De Rabobank schat dat de wereld volgend seizoen 2012/2013, dat 1 oktober begint, 177,6 miljoen ton suiker produceert. Het verbruik komt op 169,5 miljoen ton. Dit seizoen 2011/2012 produceerde de wereld ruim 12 miljoen ton suiker meer dan het consumeerde. De suikervoorraden op de wereld groeien voor het vierde seizoen op rij. Dat drukt de prijs.

Het oktobercontract zakte begin augustus op de termijnmarkt in Londen onder de 600 dollar (467 euro) per ton. Sindsdien is die grens niet meer in beeld geweest. Maandag sloot het contract voor levering in oktober op 558,40 dollar. Dat is zo'n 5 dollar minder dan de slotnotering van $563,30 vorige week maandag. Vorig jaar in deze tijd noteerde het oktobercontract 763 dollar per ton en rond 12 september 2010 werd ongeveer 620 dollar betaald.

India verwacht weliswaar dat de hectareopbrengsten tegenvallen doordat de moesson minder regen heeft gebracht dan gebruikelijk. Maar het areaal suikerriet is naar een record gegroeid. India is de grootste verbruiker ter wereld.

De EU produceert dit jaar ook veel suiker. In Brazilië is de productie wat lager omdat veel rietplantages verouderd zijn. In juli leek de oogst te vertragen door regen, maar sinds het half juli droog is geworden produceert Brqazilië weer veel suiker.

Wat de suikerprijs ook niet helpt is dat Rusland en China grote suikervoorraden hebben vanwege de goede oogst van vorig jaar. Beide landen importeren altijd veel suiker, maar de verwachting is dat ze komend seizoen minder boodschappen doen op de wereldmarkt.

Prognose: prijs staat onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.