Akkerbouw

Achtergrond

Speculatie viert hoogtij op graanmarkt

Dat de graanmarkt een speculatieve markt is, blijkt deze week opnieuw. Ondanks dat de oogst op het Noordelijk Halfrond al klaar is (tarwe) of in volle gang (mais en soja), denderen de prijzen op de termijnmarkten op en neer. Terwijl er volop graan en soja beschikbaar is vanwege de oogst. Krapte ontstaat pas tegen de jaarwisseling na de oogst.

De eerste helft van vorige week daalden alle noteringen van tarwe, mais en soja op de termijnmarkten in Chicago en Parijs, vanwege winstnemingen. In de tweede helft van vorige week stegen de prijzen weer sterk, ondanks dat er volop wordt geoogst. Maar die winsten zijn maandag en dinsdag weer ingeleverd. In Parijs donderde de maisprijs in twee dagen 10 euro omlaag naar 241 euro per ton op dinsdagavond. De tarweprijs duikelde €7,25 naar 259 euro. Ook in Chicago doken de noteringen maandag en dinsdag in het rood. Maar woensdag stegen de noteringen van tarwe, mais en soja weer in Chicago en Parijs.

De fysieke noteringen hebben last van die beweeglijkheid op de termijnmarkten. Het HPA noteert 254 euro per ton voertarwe, franco geleverd in Rotterdam. Dat is 3 euro minder dan vorige week. De HPA-notering voor mais daalt 10 euro naar 260 euro.

Het voornemen van de Europese Commissie om minder gewassen te bestemmen voor biobrandstof heeft geen invloed op de prijzen. De EU verbruikt nu 9,8 miljoen ton graan voor bio-ethanol. Dat is nog geen 3,5 procent van de graanproductie. Bovendien komt bij de ethanolproductie ruim 3 miljoen ton DDGS vrij, dat wordt gebruikt als voergrondstof. De graanmarkt wordt gestuurd door vraag en aanbod, niet door dit soort voornemens.

Prognose: markt is onzeker

Of registreer je om te kunnen reageren.