Akkerbouw

Achtergrond

Meer aanbod stabiliseert vaste aardappelmarkt

Terwijl de ene na de andere oogstprognose voorbijkomt en verfijning plaatsvindt van de bestaande areaalgegevens, gaat de oogst onverdroten voort. Dankzij regenval is de kans op rechtstreekse beschadiging van de knollen wat gereduceerd.

Zoals ook aardappel.info opmerkt, zorgt meegekomen aarde voor een zeker bescherming van de aardappelen op onder meer de transportband. De wat teruggelopen maar nog hoge onderwatergewichten zorgen dat risico op blauwverkleuring als gevolg van stoten nog aanzienlijk is. Dat geldt uiteraard vooral na inschuren.

Hoe dan ook is er meer volume aan fritesgeschikte aardappelen op de vrije markt verkrijgbaar. Dit, gecombineerd met een volgens de Belgen (PCA/Fiwap) in de huidige rooiperiode wat afgezwakte vraag uit het Verenigd koninkrijk, zorgt voor lichte daling van de Bintje-notering. Deze is gestabiliseerd op een basispeil van 15 euro per 100 kilo.

Op de aardappeltermijnmarkt is flink gereageerd op de nieuwste oogstprognoses van Duitsland. De prijs haalde donderdag 27 september een nieuwe top (afrekenprijs van 26 euro). De hectare-opbrengsten komen uit boven het vijfjarig gemiddelde, maar kunnen niet voorkomen dat in Duitsland de oogst terugvalt tot zo’n 5 procent onder het vijfjarig gemiddelde, 11 procent onder dat van de oogst 2011.

Met spanning wordt uitgezien naar de oogstprognose van Verenigde Telers Akkerbouw. Vooral de bevindingen over de nagroei in de periode half augustus tot half september kan meer inzicht verschaffen over de uiteindelijke Nederlandse aardappeloogst.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.