Akkerbouw

Achtergrond

Maisprijs onder druk, tarwe houdt niveau vast

In de VS oogsten de akkerbouwers volop mais en sojabonen. Ook in Europa komt de maisoogst langzaam op gang.

Het drukt de prijzen. Maar de meeste analisten verwachten wel dat graan en sojabonen duurder worden. Er is gewoon te weinig om aan alle vraag te voldoen.  Het hogere prijsniveau houdt aan tot zeker in het tweede kwartaal.

Bij tarwe zie je dat effect al. De oogst is achter de rug en de prijs blijft redelijk op niveau. Het productschap HPA noteert deze week €256,25 per ton voertarwe. Dat is €2,25 meer dan vorige week. De HPA-tarwenotering schommelt al een maand of twee rond dit niveau. Ook de beurs in Groningen verhoogde de tarweprijs deze week met €2,50. De beurs in Middenmeer deed er zelfs 7 euro bij. Goes hield de tarweprijs gelijk. De tarwemarkt is stabiel.

De maisprijs kan het prijsniveau echter niet vasthouden. Het HPA verlaagde de maisnotering deze week met maar liefst €13,75 naar €246,50 per ton. De maisnotering verloor in vier weken €30,50 per ton. De oogst is in de EU begonnen. Ondanks de lage oogstprognoses geeft dat toch prijsdruk. Dat wordt nog eens versterkt doordat ook in de VS de maisprijs onder druk staat. Na de oogst zullen de maisprijzen weer stijgen.

Op het noordelijk halfrond is de inzaai van wintergraan begonnen. Als dat voorspoedig verloopt kan dat een prijsdrukkend effect hebben. Maar andersom kan ook. Veel regen belemmert de inzaai. En het is afwachten hoe de winter verloopt. Afgelopen winter vroor veel graan kapot op het noordelijk halfrond. Daardoor stegen de prijzen.

Prognose: tarwemarkt blijft vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.