Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt blijft krap

De tarwe- en maisprijzen daalden gistermiddag op de termijnmarkt in Chicago na de publicatie van de nieuwe USDA-prognose.

Sojabonen werden juist duurder. Dat komt omdat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de soja-oogst nog eens verlaagde ten opzichte van de augustusprognose. Bij mais was het andersom. De beschikbaarheid daarvan stijgt, meent het USDA.

Het USDA schat de Amerikaanse soja-oogst op 71,7 miljoen ton. Dat is 1,5 miljoen ton minder dan in de vorige prognose en bijna 12 miljoen ton minder dan vorig jaar van de akkers is gehaald. Het USDA houdt de Amerikaanse maisproductie op zo'n 272,5 miljoen ton. Maar de voorraad aan het begin van dit seizoen is ineens met 5 miljoen ton verhoogd naar ruim 30 miljoen ton. Volgens het USDA is de maisoogst vroeg op gang gekomen. Daardoor hoeven de voorraden minder te worden aangesproken.

De graanprijzen liggen op een hoog niveau. Verder is de graanmarkt wat afwachtend. Oekraïne beperkt de graanexport tot een maximum van 19,4 miljoen ton. Er zijn geruchten dat de overheid de export verder wil beperken, maar daar is nog geen duidelijkheid over. Ook is onzeker of Rusland de graanexport gaat beperken.

Duidelijk is wel dat de graanmarkt krap is. De graanprijzen zijn nu zelfs hoger dan in seizoen 2007/2008. Nu is er nog voldoende graan beschikbaar omdat de oogst op het noordelijk halfrond al bijna klaar is (tarwe en gerst) of net is begonnen (mais en soja). Maar na de jaarwisseling zal de krapte zich laten voelen. Dat wordt nog eens versterkt doordat Australië mindere tarwe produceert door droogte. En in Argentinië verzuipt tarwe in te veel hemelwater.

Prognose: markt is vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.