Akkerbouw

Achtergrond 2 reactieslaatste update:2 okt 2012

Uitslag fotowedstrijd

Boerderij zocht naar de mooiste, meest bijzondere oogstmomenten, die de belevenis van het oogstseizoen weergeven. Uit de tientallen inzendingen werden de mooiste oogstfoto's gekozen.

Boerderij zocht de mooiste, meest bijzondere oogstmomenten, die de belevenis van het oogstseizoen weergeven. Sommige foto’s zijn aandoenlijk, andere bizar en een volgende is ronduit prachtig. Zowel heel normale taferelen als bijzondere gebeurtenissen zijn vastgelegd door lezers.

De vele tientallen ingezonden foto’s van dit oogstseizoen ademen de sfeer van de oogsttijd. Hoewel de oogst elk seizoen anders verloopt, blijven een aantal dingen altijd hetzelfde. Zo blijven kinderen ieder jaar geboeid naar papa op de trekker kijken. Ook is het vaak flink doorwerken om de regenbuien voor te blijven. En natuurlijk is het eten op het land nog altijd een van de gezelligste belevenissen.

De drie mooiste foto’s zijn beloond met het boek Plattelanders en een jack (nummer 1), een sweater (nummer 2) of een muts (nummer 3). Jeugdige fotografen (tien tot achttien jaar) maakten kans op een overall. De mooiste foto van de allerjongste fotografen (tot tien jaar) is beloond met een Opa-kleurboek. Hieronder zijn de inzendingen van de prijswinnaars te zien.

Foto

 • 1e categorie volwassenen Uit Brownsville (Canada) komt deze winnende foto met de neefjes Ian (links) en Julian Roos. Door het hete, droge weer kwam de maisoogst vroeg op gang. De neefjes kijken de kunst af en hebben hun eigen materieel bij zich.

 • Lekker chinezen in de buitenlucht, met een ronde baal als tafel, tijdens de grasoogst van familie Lokhorst in Zeewolde (Fl.). Gezellig, snel, praktisch en lekker.

 • ‘Meestal maakt Jan zélf foto’s van wat hij uitspookt, maar dan dus altijd met stilstaande trekkers’, schrijft moeder Gea de Vries uit Marum (Gr.). Dit keer is dat duidelijk anders.

 • 1e categorie jeugdigen (10-18) Stijn Derks (17) uit Beuningen (Gld.) stuurde deze foto in van de stro-oogst in Duitsland voor zijn eigen fouragehandel. Hier even een pauze met een mooi overzicht vanaf de wagen, bij het persen van de kleine pakjes. Een bijzondere plaat.

 • 1e categorie allerjongsten (tot 10 jaar) De 7-jarige Celika van de Pol uit Opheusden (Gld.) maakte deze foto van haar vader en Arend Huisman op de Grebbeberg. “De vakantie werd twee dagen onderbroken om de hobby van het nostalgisch maaien van graan te beoefenen”, aldus Celika’s moeder.

 • De volgende inzenders kregen een eervolle vermelding. Zoals deze plaat van Gerben Koot in Bodegraven (Z.-H.). En wervelwind gooit zijn werk letterlijk in de war. ,,Het hooi werd 50 meter de lucht in gezogen. Het gevolg was dat ik een deel opnieuw moest wiersen."

 • Vanaf Texel deze bijzondere foto van Alfons Kuip, die de pootgoedstammen met een omgebouwde rooier rechtstreeks in zakjes rooit. Hoewel de foto anders doet vermoeden, bleef het droog.

 • Bij ondergaande zon hakselt loonbedrijf Van Lokven een perceel vogeltjesweide. Martin School uit Heesch (N.-Br.) maakte er een mooie foto van.

 • Maarten van Hoeve in Emmeloord (Fl.) voelde de bui al hangen. Twee collega’s kwamen helpen. Slechts tien minuten nadat de tarwe van het land was, viel de regen.

 • Mathijs Gelderblom (16) uit Aalten (Gld.) maakte in Duitsland deze foto van de monstername tijdens het oogsten van proefveldjes met koolzaad van Monsanto.

Laatste reacties

 • jaan r

  hoi,
  wij hadden met de foto van de categorie volwassenen gewonnen, maar hebben ondanks nog steeds onze prijs niet ontvangen.
  is daar een reden voor?
  groetjes de familie roos uit canada

 • jaan r

  Hoi, hierbij wouden wij even vermelden dat we zojuist de prijs hebben ontvangen. Super bedankt daarvoor! Erg leuk!
  Groetjes de fam. Roos uit Canada.

Of registreer je om te kunnen reageren.