Akkerbouw

Achtergrond

Flinke vraag naar fritesaardappelen

Zowel voor fritesgeschikte primeurs als voor Bintjes hield Belgapom op vrijdag 7 september de notering ongewijzigd. Deze staat nu al een maand vast op €15 per 100 kilo. PCA/Fiwap gaf eerder in de week een iets hogere prijs aan, van €15 tot €16. Men sprak daarbij nog steeds over grote rooiproblemen in de aardappelteelt, met uitzondering voor de gebieden waar op zand wordt geteeld en langs de grens met Nederland.

Er heerst een vaste marktstemming in België, vanwege enerzijds beperkt aanbod doordat de aanvoer stokt, maar ook door speculatie. Er zijn lagere opbrengsten in het verschiet dan in andere jaren. Zowel de verwerkende industrie is aan de markt als de schilbedrijven en de exportbedrijven. PCA meldt export naar vooral Engeland, Afrika en enkele oost-Europese lidstaten. In Oost-Europa, vooral delen van het vroegere Joegoslavië, is een groot deel van de oogsten in de akkerbouw gedecimeerd door droogte.

Dit seizoen heeft vooral Engeland veel vraag naar aardappelen, men koopt bij in de EU. Volgens jongste gegevens is er in het Verenigd Koninkrijk 5 procent minder areaal. Daarnaast vallen de hectareopbrengsten flink tegen. De prognose is nu dat er minstens 900.000 ton ofwel 15 procent minder gerooid kan worden dan in het vorige seizoen. Weliswaar was de Britse oogst van 2011 net als op het vasteland erg groot, maar de prognose voor nu ligt zeker 500.000 ton beneden het gemiddelde van de drie jaren daarvoor.

De Nederlandse markt trekt nog niet zo hard aan de vrije aardappelen, maar op termijn lijkt er een behoorlijk vaste markt in beeld. De groei is er in de Nederlandse aardappelen al flink uit. Binnenkort zijn er weer proefrooiingen en weten we hoe dat uitwerkt op de totale opbrengst.

Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.