Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelmarkt blijft vast gestemd

De markt voor fritesgeschikte aardappelen wordt nog steeds sterk beïnvloed door de situatie in België. De aanvoer van de Belgen is sterk gefrustreerd door rooiproblemen.

Vrees voor beschadiging is ingegeven door de lange droge periode. Daarbij speelt ook nog de invloed van hoge onderwatergewichten, die de kans op stootbeschadiging (blauwverkleuring) flink vergroten.

In Nederland spelen deze rooiproblemen veel minder, al zijn er toch ook in zowel de Flevopolders als in Zuidwest-Nederland percelen beregend. Mogelijk gaat deze week weersverandering de rooiomstandigheden verbeteren. De Belgische noteringen voor (middel)vroege aardappelen en Bintjes zijn stabiel (Belgapom, à 15 euro) tot licht stijgend (PCA: €15,00-€16,50 ofwel 50 cent verhoogd). De vaste marktstemming heeft ook te maken met goede vraag van verwerkers, ook buiten België.

Voor fritesgeschikte aardappelen is ook het Verenigd Koninkrijk sterk aan de markt. Dat is uitzonderlijk in deze fase van het seizoen. De aanvoer uit eigen productie laat nogal te wensen over en verbetert ook op termijn niet. Ondanks sterke voorkeur van de versefritesproducent voor andere fritesrassen dan de hier gangbare kopen de Britten nu op het vasteland gretig bij. Markies is een graag gekozen alternatief voor Marris Piper. In Nederland gaan vooral fritesgeschikte aardappelen uit contractteelt naar de verwerkers.

Voor de termijnhandel hebben naar beneden bijgestelde oogstprognoses als effect dat de prijs voor het contract april 2013 vaster wordt genoteerd rond 22 tot 23 euro en hoger. Gezien de hoogstwaarschijnlijk zeer geringe groei van de aardappelen sinds medio augustus wordt reikhalzend uitgezien naar de resultaten van de proefrooiing die Verenigde Telers Akkerbouw begin volgend week laat uitvoeren door de aardappelen telende leden.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.