Akkerbouw

Achtergrond

Vraag valt groter uit dan aanbod

De vraag naar fritesaardappelen is op dit moment iets groter dan het aanbod. Dit geeft steun aan het huidige prijsniveau. Voor veldgewas blijven de prijzen onveranderd op zo'n 10 euro per 100 kilo.

Ook België heeft zich aan deze situatie in de aardappelmarkt moeten aanpassen. Vandaar dat de notering van Belgapom vrijdag met €1,50 is verhoogd ten opzichte van de €8,50 die in de voorafgaande week werd genoteerd. Daarmee geeft de Belgapom-notering nu een reëler beeld van de markt dan de voorafgaande week.

Op de termijnmarkt in Frankfurt werd vrijdag de grens van 16 euro getest. Even stak de notering boven dit niveau uit, maar uiteindelijk sloot de handel de week af op exact 16 euro. Daarmee is het prijsniveau op de termijnmarkt verdubbeld ten opzichte van de slechte prijzen een jaar geleden.

De situatie in de markt is dan ook totaal verschillend ten opzichte van vorig jaar. Er zijn minder hectares met aardappelen. Dit is niet alleen het geval in de vijf grootste aardappellanden in de EU, ook in de andere landen zijn minder aardappelen gepoot. Bovendien zijn de opbrengsten per hectare kleiner dan een jaar geleden. Dit wordt nog eens versterkt door het feit dat het product minder grof is, waardoor niet alle knollen bruikbaar zijn voor de fritesindustrie. Dat laatste was vorig jaar juist wel het geval.

Het opbrengstpotentieel van de hoofdoogst laat zich op dit moment nog lastig inschatten. Augustus is voor deze aardappelen de groeimaand. In hoeverre phytophthora roet in het eten gaat gooien is ook nog een belangrijke vraag, want de ziekte is dit jaar moeilijk onder controle te houden.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.