Akkerbouw

Achtergrond

Vraag naar EU-graan kan toenemen

De Europese graanmarkten trokken begin deze week aan, onder invloed van de ontwikkelingen in de VS.

In Chicago zijn prijzen namelijk gestegen na neerwaarts bijgestelde opbrengstverwachtingen voor mais en soja. Het zijn de eerste signalen van de lopende Pro Farmer Tour, een door de brancheorganisatie Pro Farmer jaarlijks gehouden rondgang langs de velden in de Amerikaanse mais- en sojaproductiegebieden.

De analisten van het Franse marktbureau Agritel signaleren dat er ondanks prijsstijgingen stevig wordt ingekocht door graanimporterende landen, zoals Iran. Het ligt gezien de oogstresultaten en –verwachtingen in het Zwarte Zeegebied voor de hand dat er minder volume beschikbaar komt voor export uit Rusland en Oekraïne.

Het tempo waarin vooral Rusland tarwe uitvoert baart nogal zorgen in de markt. Van het totale volume dat feitelijk geëxporteerd kan worden zal eind augustus naar schatting al de helft tot tweederde op zijn. En dat alles terwijl er in de afgelopen maanden aanzienlijke logistieke problemen zijn opgetreden die de graantransporten afremden. Terecht blijft de vrees bestaan dat er op zeker moment door de Russische overheid een beperking of zelfs stop wordt gezet op de graanexport. Inkopers zijn daarom voorzichtig en doen in Rusland alleen zaken voor de kortere termijn, om niet ineens het lid op de neus te krijgen.

Met dat vooruitzicht zal de vraag naar Europees graan groeien. Zover is het nog niet, maar op de termijnmarkt in Parijs stijgt de prijs weer, na een week met wat terugval. De termijnprijs voor mais kreeg in Parijs meer vaart. Deze is in een week tijd 12 euro gestegen, maar stabiliseerde gisteren.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.