Akkerbouw

Achtergrond

Tarwe VS te duur voor wereldmarkt

De graanprijzen dalen deze week. Ondanks dat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) vorige week vrijdag in de laatste Wasde-analyse voorspelt dat de VS door droogte veel minder mais en sojabonen produceert dan verwacht.

Vooral de tarweprijs gaat hard achteruit op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. In Parijs zakte de tarwenotering voor het novembercontract in twee dagen met 9 euro naar 255 euro per ton. De tarwe in de VS heeft weinig last gehad van de droogte waardoor de productie zo'n 7 miljoen ton hoger uitvalt dan vorig jaar.

Bovendien heeft Egypte, de grootste tarwe-importeur ter wereld, in korte tijd twee grote orders geplaatst in Rusland en Oekraïne. De landen rond de Zwarte Zee boden de tarwe 40 dollar per ton goedkoper aan dan Amerikaanse leveranciers. De handel concludeert daaruit dat de tarweprijs in de VS te hoog ligt om concurrerend te zijn op de wereldmarkt. En het geeft aan dat er blijkbaar voldoende tarwe beschikbaar is rond de Zwarte Zee, ondanks dat het daar ook lange tijd droog is geweest. De Russische unie van graanhandelaren stelt dat er voldoende tarwe is voor het binnenlands verbruik en de export. Maar ja, zij hebben belang bij een grote export.

Ook de maisprijs staat onder druk. In Parijs zakte de notering van het novembercontract deze week met €5,50 naar €249,25 per ton, in navolging van de prijsverlagingen in Chicago. In het zuiden van de VS is de maisoogst net begonnen. Dat geeft altijd wat prijsdruk.

Het HPA noteert 250 euro per ton voor voertarwe. Groningen verlaagde de tarweprijs met 6 euro naar 232 euro. In Goes bleef de voertarweprijs stabiel op 225 euro.

Prognose: markt is onzeker

Of registreer je om te kunnen reageren.