Akkerbouw

Achtergrond

Senegal legt stevige bodem in de markt

Senegal is weer aan de markt in Nederland. De afzet naar dit land komt daarmee vier weken eerder op gang dan een jaar geleden. Hoewel er al wel rekening mee werd gehouden is dit voor de Nederlandse uiensector een mooie opsteker. Nog niet zo lang geleden dreigde Senegal de uienimport aan banden te leggen om zo een stimulans te geven aan de eigen uienproductie.

De uienprijzen zijn in Senegal echter zo sterk gestegen dat de import niet meer tegen te houden is. Het gaat daarbij niet om kleine hoeveelheden. In het afgelopen jaar was Senegal de grootste afnemer van Nederland met zo'n 130.000 ton uien. Een klant van formaat dus. En als zo'n klant aan de markt is, dan heeft dit zeker effect op de handel.

Op dit moment moet de export het vooral hebben van verre bestemmingen, want in omringende landen is de lokale productie ruim voldoende voor de vraag. Naast Senegal gaan er ook redelijk wat uien naar het Verre Oosten. Al met al is er sprake van een goede vraag en dat houdt de prijzen in Nederland toch redelijk goed op niveau. Daarnaast speelt ook mee dat men moeite moet doen om de voorraden tijdig aan te vullen, omdat de oogst nogal eens stilligt vanwege de vele buien in de afgelopen week.

De prijzen voor gesorteerd product liggen nu op zo'n 18 tot 20 cent per kilo. Veldgewasprijzen variëren van 9,5 tot 12 cent af land. Daarmee liggen deze prijzen net iets hoger dan een week geleden.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.