Akkerbouw

Achtergrond

Prijzen schommelen flink op afwachtende graanmarkt

Na de sterke prijsstijgingen in juli begint de graanmarkt afwachtend aan de maand augustus. Er zijn nog veel onzekerheden over het weer en eventuele exportbeperkingen. Maar de meeste analisten verwachten verdere prijsstijgingen.

De graanmarkt is verward. Vorige week daalde in Hannover de voertarweprijs met maar liefst 27 euro naar 232 euro per ton. In Hamburg steeg de voertarweprijs met 14 euro naar 265 euro per ton. Dat is een groot prijsverschil gezien de geringe afstand tussen Hannover en Hamburg. In Rotterdam daalde de voertarweprijs met 17 euro. In andere landen werd voertarwe juist duurder.

Het is duidelijk dat de markt afwacht hoe het verder gaat met de graansituatie in de wereld. Er zijn nogal wat onzekerheden. Gaat het voldoende regenen in de VS zodat de soajbonen nog enigszins kunnen herstellen? In hoeverre overleeft het graan in het Verenigd Koninkrijk alle hoosbuien? Krijgt de mais in Zuid- en Oost-Europa op tijd voldoende regen? In hoeverre tast de droogte ook de gewassen aan in China en Australië? Gaan Rusland en Oekraïne de graanexport beperken?

Als dat laatste gebeurt dan volgt een herhaling van seizoen 2007/2008 toen de graanprijzen historisch hoge niveaus bereikten en in meer dan dertig landen voedselrellen uitbraken. Voor Europa is er nog het grote verschil dat Brussel op 1 juli 2007 nog een paar  miljoen ton graan op voorraad in de interventiesilo’s had liggen. Nu zijn er geen interventievoorraden meer. Brussel kan alleen nog de importheffingen verlagen om de graanmarkt te sturen. Dat zou echter een beperkte invloed hebben omdat overal op de wereld een tekort aan graan is.

Niet alleen op de fysieke markt heerst onzekerheid. Ook de termijnmarkten zijn even de richting kwijt. Vrijdag stegen de prijzen in Chicago en Parijs. Maar gisteren moesten ze al weer een flink deel van de winst inleveren. Al met al steeg de tarweprijs in Parijs vorige week met 1,3 procent naar 261 euro afgelopen vrijdag. Mais kreeg er in vijf handelsdagen 0,4 procent bij. In Chicago steeg de maisprijs in één week 1,5 procent maar tarwe verloor 0,8 procent en soja 1,7 procent.

Veel analisten verwachten dat de prijzen voor graan en soja verder stijgen. Er is de komende weken voldoende aanbod van de nieuwe oogst. Maar zodra die stroom opdroogt wordt pas duidelijk hoe krap het aanbod graan en soja dit seizoen in de wereld is.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.