Akkerbouw

Achtergrond

Prijs koolzaad tijdelijk onder druk

De prijs van koolzaad werd lang ondersteund door de goede noteringen voor sojabonen. Maar nu de sojaprijs op de termijnmarkt in Chicago onder druk staat, daalt ook de koolzaadnotering op de termijnmarkt in Parijs.

Het novembercontract voor koolzaad sloot maandag in Parijs op €508,75 per ton. Dat is weliswaar €3,75 minder dan de slotstand van vorige week vrijdag, maar het is wel 14 euro meer dan vorige week dinsdag.

De koolzaadprijs in Parijs gaat lang niet zo hard naar beneden als de sojaprijs afgelopen maandag in Chicago. Dat komt omdat de productie van koolzaad in de EU lager uitvalt dan vorig jaar. Er is veel koolzaad uitgewinterd in met name Polen, Roemenië, Bulgarije en Frankrijk. Bovendien kan Oekraïne minder koolzaad leveren omdat de productie daar ook tegen valt door droogte. Analisten verwachten dat de EU dit seizoen een record hoeveelheid koolzaad moet importeren. Grote importen werken altijd prijsondersteunend.

De vraag is hoelang winstnemingen de sojaprijs in Chicago nog blijven drukken. China heeft 410.000 ton sojabonen gekocht en sommige analisten verwachten dat de order oploopt naar 1 miljoen ton. China heeft enorme hoeveeheden soja nodig om te voorzien in de behoefte aan veevoer. De vleesconsumptie stijgt daar. Analisten voorzien later dit seizoen een enorm tekort aan soja in de wereld en gaan ervan uit dat soja duurder wordt. Dat zal ook de koolzaadprijs mee omhoog trekken, ondanks het feit dat Canada een grote oogst koolzaad verwacht.

Het HPA houdt de de koolzaadnotering gelijk op 495 euro per ton. Eind juli stond de prijs nog op 510 euro, de hoogste notering in meer dan vier jaar.

Prognose: de prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.