Akkerbouw

Achtergrond

Ook na de vroege aanvoer een vast gestemde aardappelmarkt

De aanvoer van vroege aardappelen op de veiling Alvantho in St. Annaland begint terug te lopen. De vraag naar kleine kisten is de laatste weken ook minder geworden, bovendien komen er nu meer aardappelen op de markt uit andere teeltgebieden.

Alleen deze week is er nog elke dag een Alvantho-veiling, na het weekeinde komen de aardappelen er nog tweemaal voor de klok. Al met al lijkt het een tamelijk kort seizoen te worden. Dat is vooral vanwege de late start, passend overigens bij het vertraagde poten dit voorjaar.

Er is in deze periode van het seizoen over de hele linie een goede vraag naar aardappelen, vooral voor de industrie. De zowel voor verwerking als huishoudelijke consumptie geschikte aardappelen vinden vooral daar meer aftrek. De export moet nog op gang komen, na een korte piek (vanwege Ramadan) met iets meer buitenlandse vraag. Al met al zijn in Nederland de vooruitzichten prijstechnisch niet slecht. De boer ziet dat er minder kilo’s komen en wil het verlies van vorig seizoen goed maken. De markt slikt dat vooralsnog.

Engeland heeft een uitzonderlijk grote vraag naar alle categorieën aardappelen en biedt stabiele tot licht hogere prijzen. Naast de al langer bestaande Britse trek in fritesgeschikte en andere typische verwerkingsaardappelen is daar ook een voor de tijd van het jaar grotere vraag naar tafelaardappelen gekomen. De aardappeloogst 2012 is in Engeland dramatisch te noemen, met in een aantal gebieden terugval qua opbrengsten tot 50 procent.

Vroege fritesgeschikte aardappelen komen in deze fase van het seizoen vrijwel niet in het Nederlandse vrije circuit terecht. In België wel, daar loopt de handel in vroege fritesgeschikte tot nog toe geweldig. Deze is later dan normaal begonnen en de aanvoer stopt juist eerder. Aansluiting met de middelvroege aardappelen verloopt schokkerig, als gevolg van grote regionale verschillen in de stand van het gewas. Ook hebben de Belgische telers volgens het Vlaamse proefcentrum voor de aardappelteelt PCA grote rooiproblemen, in combinatie met mindere opbrengstprognoses van laatgeplante percelen. Deze weken is de Belgische marktstemming vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.