Akkerbouw

Achtergrond

Mais in Chicago in juli 28,3 procent duurder

De maisnotering voor het septembercontract steeg op de termijnmarkt in Chicago in de maand juli met 28,3 procent. In Parijs kreeg het augustuscontract voor mais er 20,5 procent bij. Dat zijn grote stijgingen in één maand.

De oorzaak is de aanhoudende droogte in de VS waardoor veel maispercelen zijn verdroogd. Volgende week vrijdag publiceert het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) een nieuwe prognose. Analisten gaan er vanuit dat het USDA de maisproductie flink verlaagt.

Ook in Parijs steeg de maisprijs (augustuscontract) maar minder snel, namelijk met 20,5 procent. Ook in Oost-Europa is het droog en daardoor zijn de oogstverwachtingen voor mais daar verlaagd.

De tarweprijs steeg in juli minder hard dan de maisprijs. In Chicago kreeg het septembercontract voor tarwe er 17,3 procent bij en in Parijs 12,3 procent (novembercontract).

Ook de sojaprijs steeg, maar minder dan bij tarwe en mais. Het augustuscontract voor sojabonen steeg in Chicago 16,2 procent. De stijging is van de laatste week. Want veel mais is onherstelbaar beschadigd. Als het snel gaat regenen kan soja nog deels herstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.