Akkerbouw

Achtergrond

Koolzaad Ebelsheerd haalt 4,63 ton per hectare

Nieuw-Beerta - Het winterkoolzaad op het rassenproefveld van de SPNA-proefboerderij Ebelsheerd bracht gemiddeld 4,63 ton op per hectare met een oliegehalte van 40,3 procent.

Projectleider Jaap van 't Westeinde vindt dat redelijk. "Vorig jaar oogstten we 500 kilo minder. We halen vaker opbrengsten richting 5 ton. Dit jaar is een goede opbrengst, maar geen topper."

De rassen DK Exuisite en King 10 haalden met 4.910 kilo per hectare de hoogste opbrengst. King 10 is het enige lijnras in het onderzoek. De andere elf zijn hybride rassen. Genie haalde met 2.010 kilo per hectare de hoogste olieopbrengst.

Visby scoorde met 3.560 kilo zaad de laagste opbrengst. Van 't Westeinde: "Visby kiemde slecht en had een slechte opkomst. Het had het hele seizoen een matige stand. Terwijl hier in het Oldambt en in Duitsland de opbrengst van dit ras wel aan de top liggen. We weten de oorzaak niet. Het ras had geen last van uitwintering. Wellicht was het zaad slecht."

Ebelsheerd is de enige plek in Nederland waar koolzaadrassen worden beproefd, zegt Van 't Westeinde. "Dat is van belang voor telers, maar ook voor kweekbedrijven."

Of registreer je om te kunnen reageren.