Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Graanprijzen doen stapje terug

De graannoteringen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago deden dinsdag en woensdag een stapje terug na de forse stijgingen in de maand juli. De paniek over de droogte in de grote graangebieden in de wereld is verdwenen.

Dan is het tijd voor speculanten om hun winst te nemen. Bovendien is het, weliswaar mondjesmaat, gaan regenen in de droge gebieden in de VS. Dat drukte de noteringen, hoewel de regen wenig voorstelt.

Het Hoofdproductschap Akkerbouw noteert deze week voor EU-voertarwe €255,50 per ton. Dat is 17 euro lager dan vorige week. De daling is opmerkelijk groot, want in andere landen gaan de fysieke noteringen hooguit een paar euro omlaag. De beurs in Middenmeer verhoogde de tarwenotering zelfs met 7 euro. Goes deed er dinsdag 5 euro bij. Franco brengt tarwe voor levering in september 255 tot 260 euro op.

Of de graanprijzen zich staande houden hangt af van het weer en de politiek. Als het droog blijft, dan houden de graanprijzen dit niveau zeker vast. Wat een groot vraagteken blijft is wat Rusland, Oekraïne en de VS gaan doen. Als de VS besluit de bijmengverplichting voor ethanol te verlagen, zoals veel sectoren wensen, dan komt meer mais beschikbaar voor de wereldmarkt. Maar als Rusland of Oekraïne de export gaan beperken om het voedsel in eigen land betaalbaar te houden, zullen de graanprijzen zeker records bereiken.

Rusland en Oekraïne oogsten minder tarwe, maar wat ze oogsten is wel van uitstekende kwaliteit. De premie op maaltarwe in die landen is laag. In beide landen stijgen de binnenlandse graanprijzen. Het zal de machthebbers zenuwachtig maken. En daarmee ook de graanmarkt, want die wacht af wat ze gaan doen.

Prognose: de markt is onzeker.

Eén reactie

  • suleman

    dit is wat God gaat doen
    volgend jaar enkele dagen na eind mei zal er hongersnood wezen , maar daarvoor zal er eerst een voeseltekort zijn dan zal het voedsel worden afgewogen en aan de mensen gegeven worden .

    een ieder die gelooft in Christus en zich laat dopen zal behouden worden , wie niet gelooft die zal sterven.

Of registreer je om te kunnen reageren.