Akkerbouw

Achtergrond

CZAV betaalt recordhoge voorschotprijzen graan

Wemeldinge - Coöperatie CZAV betaalt voor de graanoogst van dit jaar recordhoge voorschotprijzen. Voor maaltarwe betaalt CZAV 200 euro per ton, voor voertarwe 190 euro en voor gerst 185 euro.

De voorschotprijzen zijn gebaseerd op kwaliteit en marktomstandigheden, zegt adjunct-directeur Ko Francke. "Om de kwaliteit te bepalen nemen we voorafgaand aan de oogst monsters met een mobiele combine. Als we voldoende volume binnen hebben kunnen we beoordelen of de verwachte kwaliteit ook is gerealiseerd. Daarnaast zijn de marktomstandigheden erg gunstig. We kunnen nu al graan verkopen voor deze prijzen. Daarom zijn de voorschotprijzen de hoogste die CZAV ooit heeft aangeboden."

Vorig jaar augustus lagen de voorschotprijzen voor de oogst van 2011 een stuk lager. Toen betaalde CZAV voor maaltarwe 150 euro per ton, voor voertarwe 140 euro en voor brouwgerst 170 euro. In 2010 lagen de voorschotprijzen op 155 euro voor maaltarwe, 150 euro voor voertarwe en 155 euro voor brouwgerst. Francke: "In verband met de te verwachten kwaliteit baseren we de voorschotprijs van gerst van oogst 2012 op die van voergerst."

Of registreer je om te kunnen reageren.