Akkerbouw

Achtergrond

Bodem in preiprijs lijkt nog niet in zicht

Ondanks een goede doorloop van de jong geoogste prei, blijft de prijs per kilo onder druk staan en de bodem is nog niet in zicht.

Bij de Belgische veiling REO kwam de klokprijs woensdag uit op gemiddeld 46 cent per kilo. Voor de kort-witsortering nog een dubbeltje lager.

Ook in Nederland is de beperkte vraag aanleiding voor een daling in de opbrengstprijs. Donderdag werd bij veiling ZON gemiddeld 38 cent per kilo genoteerd. De afgelopen dagen schommelde de richtprijs rond de 50 cent.

Volgens marktkenners is het einde aan de negatieve tendens in prei nog niet in zicht. Met het warme weer in het vooruitzicht en een langzaam stijgend aanbod vanuit België, is het niet uitgesloten dat de prijs zich verder naar beneden ontwikkelt.

De vraag is in heel Europa mager op dit moment. Toch heeft de start van het seizoen gunstiger uitgepakt dan vorig jaar. Die compensatie is hard nodig, om de gestegen kosten voor grondstoffen en arbeid het hoofd te bieden.

Ook in bloemkool blijft de vraag achter, toch tekende zich deze week voor de klok van REO een klein herstel af. De prijs voor de Flandria-kwaliteit kwam woensdag uit op 55 cent. Bij Veiling Zon werd voor de Premium-kwaliteit donderdag 59 cent per stuk betaald.

Wat dat betreft doet ijsbersla het op dit moment beter. Op veiling ZON noteerde dit product op donderdag 37 cent per bol. Begin deze week werd zelfs zo'n 45 cent betaald.

Prognose: preiprijs blijft onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.