Akkerbouw

Achtergrond

Betere stemming op aardappelmarkt

De aardappelmarkt staat er aan het begin van dit seizoen veel beter voor dan een jaar geleden. De vraag naar fritesaardappelen blijft net als een week geleden groter dan het aanbod. Dit zorgt voor een vasthoudende stemming en een prijshoudende markt.

De markt heeft de afgelopen twee weken nog wel wat moeten wennen aan lagere areaalcijfers, kleinere opbrengsten per hectare en minder grove knollen. Dit is duidelijk af te lezen aan de prijsontwikkeling die de Belgische aardappelhandels- en -verwerkingsorganisatie Belgapom voorschotelt.

Belgapom opende het seizoen voor vroege aardappelen half juli met een notering van €9,50 per 100 kilo. Aan het einde van vorige maand werd de notering verlaagd naar €8,50 per 100 kilo. Daarmee gaf de notering een vertekend beeld van de markt, want de prijzen gingen op dat moment juist omhoog. Een week later werd een inhaalslag ingezet en steeg de notering naar 10 euro per 100 kilo. In de afgelopen week bleef het aanbod onder invloed van de huidige omstandigheden krap. Op grond daarvan ging de Belgapom-notering vrijdag nog eens €2,50 omhoog naar €12,50 per 100 kilo. Daarmee loopt de prijs weer in de pas met veldgewasnoteringen die variëren van 11 tot 13 euro per 100 kilo.

Er is aan alle kanten vraag naar aardappelen. De fritesindustrie toont meer interesse omdat de hectares vroege aardappelen vanwege geringere opbrengsten en kleinere knollen sneller worden geruimd. Daarnaast is er in Nederland exportvraag vanuit Noord-Afrika en kunnen de Belgen meer aardappelen verkopen aan Engelse afnemers. Duitsland exporteert naar Nederland en België en daarnaast signaleren exporteurs een grotere behoefte in Oost-Europa.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.