Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

'Afschaffen bijmengplicht verlaagt ethanolproductie niet'

Washington - Het verlagen of opschorten van de bijmengverplichting zal geen effect hebben op de ethanolproductie in de VS. Dat komt omdat ethanol ondanks de hoge maisprijs goedkoper is dan benzine. Dat melden diverse analisten aan het financieel-economisch persbureau Bloomberg.

De VS verwerkt volgens het ministerie van landbouw (USDA) dit jaar 42 procent van de maisoogst tot ethanol. Door droogte hebben de maisprijzen een recordhoogte bereikt. Zowel Republikeinse als Democratische politici hebben de regering gevraagd  de bijmengverplichting te verlagen, zodat daar minder bio-ethanol voor nodig is. Ook veehouders en graanverwerkers willen dat. Uit cijfers van het ministerie van Energie blijkt echter dat in 2012 de hoeveelheid bijgemengde ethanol nog nooit zo groot is geweest, ondanks de hoge maisprijs.

Analist John Kilduff van Again Capital in New York stelt dat de hele infrastructuur van de brandstofvoorziening is gebaseerd op de bijmenging. "Bovendien is ethanol goedkoper."

Directeur Bill Klesse van brandstofproducent Valero noemt nog een voordeel voor de brandstofproducenten. "Ethanol is een goedkoop product om het octaangetal van benzine te verhogen (een maat voor de klopvastheid van benzine, red). Daarmee besparen we op de kosten."

Volgens Bloomberg is ethanol op dit moment 16 procent goedkoper dan benzine. De Renewable Fuels Standard, de wet die de bijmenging regelt, verplicht brandstofleveranciers om 50 miljard liter ethanol te mengen met benzine. Dat stijgt naar 57 miljard liter in 2015. De Environmental Protection Agency (EPA), het Amerikaanse overheidsbureau dat de bijmengregels handhaaft, is op 20 augustus een inspraakprocedure gestart. Daarna heeft de EPA negentig dagen de tijd om een beslissing te nemen.

Volgens Bloomberg is het produceren van ethanol wel een stuk minder interessant geworden voor de producenten door de hoge  maisprijs. De producenten spreken vooral hun voorraden aan die eind vorig jaar zijn opgebouwd, omdat per 1 januari de subsidie op bijmenging van ethanol uit mais met benzine is afgeschaft.

Eén reactie

  • denker123

    Gaan dan de ethanol fabrieken de Amerikanen verplichten om ethanol te tanken??,dan komt er een opstand.Nu kunnen de Amerikanen vrijwillig de E85 tanken [85%ethanol ]maar dat doet niemand meer,omdat er 30% minder mijlen gereden worden met 1 ltr E 85 dan met 1ltr benzine. De prijs per liter is maar 2 cent lager dan met benzine ondanks hun gedoe over het hoger octaangehalte Als er nu een referendum gehouden zou worden in Amerika wel of geen ethanol dan zal de uitslag zijn,het percentage E85 dat er nu getankt wordt dus iets meer dan 0%.

Of registreer je om te kunnen reageren.